Începând din această iarnă, firmele care deszăpezesc drumurile judeţene au fost obligate să se echipeze cu GPS. Consiliul Judeţean va monitoriza prin sistemul GPS utilajele celor două firme care au câştigat contractele de deszăpezire pe şoselele din judeţ.
Una din prevederile caietului de sarcini al licitaţiei pentru obţinerea lucrărilor de deszăpezire din judeţ a fost ca firmele care câştigă contractele să se echipeze cu sisteme de monitorizare GPS. „În acest fel, vom putea urmări la orice oră dacă utilajele se află în zonele unde este nevoie de intervenţii “, spune Csehi Arpad, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Deszăpezire de milioane
Iarna trecută, Consiliul Judeţean a cheltuit circa 2,5 milioane de lei pentru deszăpezirea a 714 kilometri de drum judeţean. „Cei mai mulţi bani s-au plătit pentru perioada ianuarie – martie 2010“, spune Marcel Faur, şef Serviciu Drumuri şi Transporturi. Acesta a mai precizat că firmele sunt obligate să aibă în dotare cel puţin 15 utilaje de deszăpezire. „De zona Carei – Tăşnad se ocupă Săgeata Prod, iar de celelalte trei loturi, Ţara Oaşului, zona Supur şi zonele limitrofe ale municipiului Satu Mare se ocupă Tehnic Asist. Numărul de utilaje este de minimum 15 pe lot“, mai spune Marcel Faur.
Sumele pe care Consiliul Judeţean le va achita pentru serviciile de deszăpezire vor fi calculate în baza rapoartelor sistemului de monitorizare prin satelit. „Vom face şi controale selective pe teren, însă monitorizarea GPS ne va oferi date exacte cu privire la distanţele parcurse. Astfel, se va putea face şi o raportare la cantitatea de material care se împrăştie, conform contractului, pe kilometru “, explică Marcel Faur.
Ora de aşteptare costă 150 de lei
„Costurile introducerii sistemului GPS sunt de circa 9.000 de euro la 15 utilaje“, spune Mirel Vlas, reprezentant Tehnic Asist. Pentru