Petiţia împotriva includerii presei române în Strategia Naţională de Apărare ca „vulnerabilitate“ a fost închisă astăzi de comisia Parlamentului European. Votul ar putea fi contestat. Doar reprezentanţii PPE şi-au exprimat opţiunea în legătură cu nemulţumirea jurnaliştilor petiţionari. Liberalii şi socialiştii au ieşit din sală.
În timp ce liberalii şi socialiştii europeni au contestat procedura de vot, reprezentanţii Comisiei Europene au luat distanţă faţă de întreaga problemă.
Citiţi şi:
Bodu: Doar noi şi italienii aducem în PE probleme naţionale, ne place să ne spălăm rufele în văzul tuturor
„O libertate a presei funcţională nu este un pericol pentru siguranţa naţională. Un pericol este să restricţionezi libertatea de exprimare", a susţinut europarlamentarul român Norica Nicolai după ce a pledat ca petiţia să rămână deschisă.
Gerald Haffner, membru supleant în Comisia pentru Petiţii, a susţinut că introducerea presei într-o strategie privind siguranţa naţională a unui stat ar putea ridica suspiciuni legate de respectarea libertăţii de exprimare, motiv pentru care poate fi invocată încălcarea articolului 7 din tratatul european.
„Procedura pentru suspiciunea de încălcare a tratatului trebuie lansată, iar primul pas este numirea de experţi independenţi care să studieze cazul", a spus Haffner.
„Nici judecătorii nu pot închide ziare"
Vicepreşedintele Comisiei pentru Petiţii, Willy Meyer, a spus că este necesară o discuţie legată de ţările în care presa a fost inclusă în strategiile naţionale şi a precizat că petiţia jurnaliştilor români nu trebuie închisă.
„Apărarea", reprezentată de Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, a precizat că în strategia de siguranţă naţională se recunoaşte o problemă, dar că nu s-ar impune în niciun fel condiţii sau restricţii mass m