Grupul InterAgro, care deţine şase combinate de îngrăşăminte chimice şi este cel mai mare consumator de gaze la nivel naţional, a înaintat o adresă către Transgaz prin care solicită aprobarea de a renunţa la statutul de consumator întreruptibil de gaze de la 1 ianuarie 2011, anunţă compania într-un comunicat.
"Decizia InterAgro are drept scop eliminarea pierderilor rezultate în urma întreruperilor în alimentarea cu gaze naturale necesare procesării în combinatele chimice, întreruperi acceptate în calitate de consumator întreruptibil", argumentează reprezentanţii grupului.
InterAgro procesează gaze naturale în combinatele chimice Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO CO Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş.
Ce însemnă "consumator întreruptibil"
Alimentarea cu gaze pentru consumatorii întreruptibili poate fi sistată în cazul în care, în situaţii extreme şi, de regulă, în timpul iernii, nu poate fi asigurat în condiţii optime consumul populaţiei, care are prioritate absolută.
Statutul de consumator întreruptibil i-a permis grupului InterAgro să achiziţioneze, în perioada 1 iulie 2009 - 31 octombrie 2010, gaze la preţ de producţie internă, în condiţiile în care, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România trebuie să primească acelaşi coş de gaze interne şi de import.
Gaz mai ieftin pentru industrie, dar mai scump pentru populaţie
Preţul gazelor de producţie internă este de 165 de dolari pe mia de metri cubi, la jumătate faţă de cel de import. Importurile reprezintă circa 20-25% din consumul naţional. Această facilitate pe perioadă limitată a fost acordată marilor consumatori de gaze, în special combinatelor de îngrăşăminte chimice, în vederea relansării producţiei, aflată în impas în contextul crizei economice.
Producătorii de îngrăşăminte chimice au cerut Ministerului Economie