În contextul afacerii WikiLeaks, Franţa ia măsuri pentru a-şi proteja sistemul de comunicare în materie de diplomaţie. Reţeaua de ambasade a Franţei este a doua ca densitate de pe planetă, după Statele Unite, un motiv suplimentar pentru Paris de a trage învăţămintele care se impun din această incredibilă afacere WikiLeaks.
În contextul afacerii WikiLeaks, Franţa ia măsuri pentru a-şi proteja sistemul de comunicare în materie de diplomaţie.
Reţeaua de ambasade a Franţei este a doua ca densitate de pe planetă, după Statele Unite, un motiv suplimentar pentru Paris de a trage învăţămintele care se impun din această incredibilă afacere WikiLeaks.
Reamintim că site-ul cu acest nume a început de duminică, 28 noiembrie, să divulge conţinutul a aproximativ 250 de mii de telegrame şi note diplomatice americane.
Ministerul de Externe francez anunţă în consecinţă că a luat măsuri pentru securizarea sistemului său de comunicaţii. Asigurarea confidenţialităţii documentelor rămâne deci principala grijă a ministerului şi mai mult ca sigur că în toate ţările, în acest moment, serviciile de resort îşi pun această problemă.
În rest, cum declară pentru France Presse un fost ambasador al Franţei la Teheran, maniera de lucru a diplomaţilor nu se va modifica. Este normal ca un diplomat să transmită superiorilor săi informaţii cât mai pertinente despre cum se poartă clasa politică sau preşedintele ţării în care se află.
Defectele, ticurile, slăbiciunile, pasiunile unui om de stat fac parte din peisajul politic, pot influenţa în contextul negocierilor şi al marilor decizii planetare. Să nu ne imaginăm deci că scandalul WikiLeaks va provoca o revoluţie pe Pământ şi de acum încolo, diplomaţii vor avea grijă să-i vorbească numai de bine pe preşedinţii şi liderii pe care-i observă sau cu care au conversaţii mai mult sau mai puţin private.
Un specialist car