Înainte de a vă împrumuta, calculaţi-vă mai întâi raportul între venituri şi cheltuieli şi analizaţi cât mai multe oferte din piaţă. Luaţi în considerare varianta cea mai pesimistă. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Bazaţi-vă pe calcule oneste ale veniturilor şi cheltuilelilor înainte de a contracta un credit, tocmai pentru a evita problemele cauzate de imposibilitatea de plată a ratelor. E bine să luaţi în calcul variantele cele mai pesimiste, pentru a reduce riscul de supraîndatorare.
Nu luaţi decizia doar pe baza reclamelor!
Înainte de a contracta un credit de orice fel, cel mai important e să analizaţi oferta existentă pe piaţă la momentul respectiv.
"Prin cercetarea ofertelor existente putem vedea dacă acel credit corespunde cu nevoile. Foarte mulţi consumatori iau această decizie pe baza reclamelor sau a informaţiilor pe care le aud de la prieteni, rude. Nu e soluţia cea mai bună", spune Răzvan Resmeriţa, director la Centrul European al Consumatorilor din România.
Foarte importantă e perioada de dinaintea semnării contractului. "Consumatorul care caută o variantă de credit convenabilă poate merge fie de la bancă la bancă pentru a lua oferte, fie poate căuta pe internet aceste date, site- uri specializate oferind o imagine reală în proporţie de 90%. După această cercetare, consumatorul trebuie să ceară băncii informaţiile precontractuale", recomandă Răzvan Resmeriţa.
Conform noii legislaţii, în cazul creditelor de consum, clientul are posibilitatea să ceară un formular standardizat cu informaţii precontractuale. "În cazul în care un client merge la cinci instituţii financiare şi ia oferte, are o mai mare uşurinţă în a le compara în funcţie de costuri (comisioane, dobândă), pentru că toate sunt standardizate", completează specialistul.
Înaintea semnării contractului este nevoie şi de o discu