Delta Dunării este singurul loc din Europa unde cresc liane. Stejari seculari, pe trunchiurile cărora lianele se înfăşoară ca nişte şerpi, dune de nisip şi cai sălbatici care zburdă în voie. Aceasta e mica junglă a Deltei.
Pădurea arată incredibil. Poate şi pentru că este bine ascunsă în inima Deltei, protejată de mii de hectare de stuf, canale încâlcite şi drumuri acoperite de nisip, Letea se numără printre puţinele minuni ale naturii care au supravieţuit invaziei lumii moderne. Este cea mai veche rezervaţie naturală din ţara noastră: pădurea a primit acest statut încă din anul 1938. Ea începe din nordul satului Letea şi se întinde pe aproape 3.000 de hectare.
Călătorie pe drumul de apă şi nisip
Letea e o pădure de stejari brumării, dar include şi frasini, tei şi plopi. „Este singurul loc din Europa în care se întâlnesc liane. Plantele exotice de aici au apărut datorită seminţelor aduse din Africa de păsările migratoare", explică ghidul nostru, agentul ecolog Florin Papadatu. De la Tulcea am plecat spre Sulina cu o navă rapidă ce seamănă mai mult cu o navă cosmică făcută de ruşi prin anii '60.
Plăteşti 35 de lei, dar stai confortabil şi ajungi în cel mai estic oraş al ţării într-o oră şi jumătate. Pe faleza din Sulina ofertele de excursii spre Letea sunt pe toate gardurile, în vitrinele magazinelor sau ale pensiunilor.
Poţi opta, în funcţie de vreme şi timp, pentru o plimbare agale cu barca, dacă vrei să admiri în tihnă nuferii pe canalul Cardon sau în golful Musura. Sau poţi face o cursă mai rapidă cu maşina, dar pentru asta trebuie să ai nervii tari: după stresul de pe cei 20 de kilometri de cratere dintre cartierul Prospect din Sulina şi comuna C.A. Rosetti, te simţi foarte fericit când dai de drumurile de nisip din zona Letea. E o senzaţie stranie, poate şi datorită imaginii clasice a satelor cu drumuri pline de noroi. Aici tot