Firma germană KPM Sun a cerut autorităţilor 300 de hectare de teren în Gostinu, capacitatea centralei urmând să fie de 100 de megawaţi. Consiliul Judeţean a trecut deja la a treia etapă de licitaţie pentru concesionarea terenului respectiv. În paralel, autorităţile judeţene vor şi ele o centrală fotovoltaică proprie, realizată cu fonduri structurale, la Slobozia.
Consiliul Judeţean Giurgiu a primit în vara acestui an o solicitare din partea firmei germane KPM Sun, privind concesionarea unui teren de 300 de hectare, pe care a funcţionat în trecut o unitate militară de grăniceri. Zona este cunoscută drept „ferma Gostinu”, având în vedere că în prezent, terenul este cultivat de localnicii din satele străbătute de terenul amintit.
„ Firma germană KPM Sun vrea să construiască acolo o centrală fotovoltaică de 100 de MW. Panourile vor transforma energia solară în energie electrică ce ar urma să fie distribuită în sistemul naţional. Investiţia este 100% privată, singurul nostru câştig este că vor fi create sute de locuri de muncă”, ne-a declarat astăzi, preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu.
Consiliul Judeţean Giurgiu a ajuns deja la a treia procedură de licitaţie pentru concesionarea terenului respectiv. Până acum, doar KPM Sun s-a arătat interesată de terenul de la Gostinu. „ Dacă nici acum nu vor fi mai mulţi ofertanţi, avem posibilitatea să intrăm direct în negocieri cu firma prezentă”, a mai zis Beianu.
Până încep lucrările, terenul rămâne la agricultori
În acelaşi timp, directorul executiv al KPM Sun Romania, Mircea Ionescu, a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” că, după semnarea contractului de concesionare a terenului , va urma o perioadă destul de mare pentru pregătirea documentaţiei tehnice a proiectului, dar şi a obţinerii unor avize speciale.
„Durata elaborării documentaţiei poate fi între 12 şi 24 de luni. Depind