Dispariţia unei persoane, este un motiv temeinic de alertă pentru ceilalţi membri ai familiei, dar şi pentru autorităţi. Prima reacţie este de a cere ajutorul instituţiilor abilitate. Chiar în primele momente de la sesizarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, poliţiştii demarează cercetările care presupun o serie de proceduri de o complexitate deosebită.
Sesizarea dispariţiei unei persoane este o problemă urgentă, laborioasă, în rezolvarea căreia sunt implicate echipe de criminalişti şi poliţişti de la structurile de investigaţii criminale. Din păcate nu puţine sunt cazurile când membrii familiei nu pot furniza nici măcar un indiciu cu privire la ce ar fi putut să i se întâmple persoanei dispărute, cel puţin în primă instanţă.
Părăsirea domiciliului conjugal
Sunt situaţii în care persoana dispărută menţine legătura cu familia extinsă, mai puţin cu soţul sau soţia. Dar sunt şi excepţii, când soţul ştie unde se află soţia, dar îşi menţine sesizarea făcută la poliţie, tocmai pentru ca atunci când va solicita divorţul, soţiei să i se aducă acuzaţia că a părăsit domiciliul conjugal.
Dispariţia unei persoane este o problemă foarte gravă, pentru soluţionarea căreia instituţiile sesizate intră imediat în alertă, aplicând procedurile care trebuie urmate în astfel de cazuri. Relevante în aceste situaţii sunt indiciile pe care ar putea să le dea cele mai apropiate rude ale persoanei dispărute: soţul/ soţia, părinţii, fraţii etc.
Informarea Poliţiei, de către rude, cu privire la faptul că ştiu unde se află o persoană sesizată ca fiind dispărută, este deosebit de importantă pentru ca cercetările în scopul găsirii acesteia să fie sistate. Atâta timp cât nimeni nu anunţă că are date referitoare la persoanele căutate, alerta este menţinută inutil, iar cazurile care ar putea fi închise de mult solicită permanent atenţia celor implicaţi în r