La începutul anului erau 3.000 de unităţi locative susceptibile să-şi găsească clienţii
Pe de altă parte 7.000 de locuinţe "stau pe bară" pentru că au fost construite prost
Unele dintre ele vor fi restructurate, iar altele vor fi în continuare nevândute
În primăvară compania imobiliară Real Time lansa un studiu în care menţiona că în piaţă sunt 10.000 de unităţi la vânzare din care doar 3.000 aveau potenţial real de vânzare, iar acum aceeaşi firmă vine cu o analiză în care susţine că 2.300 de locuinţe s-au vândut şi am rămas cu 700 de spaţii locative vandabile. În condiţiile în care măsurile adoptate de Guvern tulbură piaţa, dezvoltatorii nu mai construiesc ansambluri rezidenţiale, aşadar anul viitor vor fi puţine locuinţe cu potenţial de vânzare. În opinia lui Ion Cătuţoiu, directorul general al companiei Real Time, apartamentele vandabile sunt cele care se încadrează la TVA de 5% sau pentru Prima Casă şi sunt poziţionate bine şi au suprafeţe nu foarte mari. "Suntem foarte aproape să epuizăm stocul de locuinţe vandabile, adică cele care sunt accesibile la preţ, au locaţie bună şi se încadrează în TVA de 5% şi Prima Casă. Mai sunt doar câteva sute de locuinţe pe piaţă care pot fi achiziţionate de români, restul sunt doar ca număr, pentru că sunt prea mari, au preţuri mari şi sunt în complexuri nelocuite", a declarat, într-o conferinţă de presă, Ion Cătuţoiu.
El a menţionat că 7.000 de locuinţe din stocul de 10.000 existente pe piaţa din Bucureşti sunt nevandabile, astfel o parte dintre acestea vor fi restructurate şi repoziţionate, iar altele vor rămâne nevândute.
Prima Casă încurajează doar piaţa locuinţelor vechi
"Am fost într-o perioadă de conservare toxică, astfel că nu vom mai avea ce vinde anul viitor. Piaţa imobiliară are nevoie de un program de susţinere a dezvoltatorilor, nu doar de măsuri care să sprijine