Agricultura a scăzut neaşteptat cu 7,6% în T3 faţă de T3 anterior, dar consumul a scăzut cu doar 1,1% în T3, mai puţin decât cele -2,3 procente din primul semestru.
Scăderea puternică a agriculturii, care i-a luat prin surprindere pe majoritatea analiştilor, şi continuarea căderii construcţiilor şi comerţului au tras economia în jos în trimestrul al treilea, ducând la adâncirea declinului la 2,5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Veştile pozitive au venit de la industrie, care şi-a continuat ascensiunea într-un ritm mai temperat, dar şi de la consumul populaţiei, care nu a scăzut decât cu 1,1% din PIB în trimestrul III faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, faţă de o scădere de 4,1% pe primul trimestru din 2010.
Potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică în agricultură s-a înregistrat în trimestrul al treilea o reducere a volumului de activitate cu 7,6%, evoluţia luând prin surprindere piaţa.
"Nu găsesc o explicaţie pentru evoluţia agriculturii. Aşteptările erau pentru o influenţă pozitivă sau neutră a agriculturii asupra PIB. Din punct de vedere meteorologic nu ar exista explicaţii speciale. Au fost fenomene obişnuite, fără impact deosebit. Nici 2009 nu a fost un an agricol de excepţie, ci un an mediu", a spus analistul Aurelian Dochia.
De la Ministerul Agriculturii au venit unele clarificări, evoluţia fiind explicată de întârzierea recoltărilor.
"Este normal ca agricultura să aibă o contribuţie negativă pentru perioada iulie- septembrie. Recoltatul a avut loc mult mai târziu din cauza ploilor masive. În mod normal, cerealele ar fi trebuit strânse în iulie, dar anul acesta am terminat de recoltat la sfârşitul lui august", a spus Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Ce spun informaţiile detaliate privind factorii care au influ