Martin Schultz, liderul grupului socialist din Parlamentul European, califică publicarea unor telegrame diplomatice pe siteul Wikileaks drept un act de iresponsabilitate şi un pericol la adresa interesului public.
Europarlamentarul a făcut public, joi, un articol Intitulat „Şi viaţa politică are nevoie de momente de intimitate":
„Valul de dezvăluiri publicate de Wikileaks ar trebui să ne determine să reflectăm asupra efectelor acestei noi culturi globale a scurgerilor de informaţii pe Internet.(...)
Nu mijloacele sunt cele care şochează, ci consecinţele cu care ne confruntăm ca societate. Lumea este probabil acum un loc mai periculos şi, ca urmare,trebuie să ne punem întrebări cu privire la tipul de societate pe care o dorim ori care se profilează în faţa noastră.
Web-ul a generat o mare parte din libertatea existentă astăzi în lume, el oferă tuturor posibilitatea de a oferi şi a primi informaţii. Wikileaks foloseşte acum această libertate, arogându-şi lui însuşi şi unei mâini de etitori de ziare dreptul de a publica materiale care ne afectează potenţial pe noi toţi. Totuşi, ei nu îşi exercită şi responsabilitatea, care merge întotdeauna mână în mână cu libertatea.
Secretele fac parte din viaţă. Toţi le avem în viaţa noastră privată. La domiciliu, la locul de muncă sau în guvern, avem nevoie de intimitate pentru a putea discuta problemele şi ideile, înainte de a ne face publice opiniile noastre. Oricât de mult mi-ar plăcea să îmbrăţişeze ideea că orice discuţie politică este de domeniul public, aceasta este, totuşi, o dovadă de naivitate - şi aceasta cu atât mai mult în diplomaţie.
Diplomaţia este o profesie onorabilă, cu o istorie distinsă. Diplomaţii joacă un rol crucial în dezvoltarea de politici, oferind informaţii care altfel ar fi pur şi simplu inaccesibile pentru guvernele lor. Desigur, este inacceptabil ca un comentar