Întors de la Bruxelles, de la Conferința internațională ”Rosia Montana in Peril” am primit poziția Uniunii Arhitecţilor din România (UAR) referitoare la acelaşi proiect. Am decis să o public integral, fie şi pentru simplul motiv că, exceptând „Cotidianul”, nu am mai găsit nicio referire în presa oficială (tipărită, online sau TV) referitoare la această poziţie. La fel cum extrem de puţine sunt referirile la conferinţa de la Bruxelles. Asta în condiţiile în care un comunicat de presă al canadienilor de la RMGC, în care se prezenta opinia personală a unui membru ICOMOS (organizaţie raportoare pentru UNESCO), Dennis G. Rodwell, aflat sub contract de consultanţă cu RMGC s-a bucurat de spaţii ample. Faptul că poziţia oficială a ICOMOS (Rodwell este doar unul dintre cei peste 9.000 de membri ai ICOMOS) este de susţinere a includerii sitului de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO (poziţie re-afirmată explicit şi oficial la Bruxelles) nu a mai prezentat interes pentru aceleaşi instituţii media care au publicat pe larg comunicatul RMGC.
UAR este e asociaţie profesională de creaţie a arhitecţilor români cu o vechime de 120 de ani. Poziţia UAR vine după ce alte alte instituţii de prestigiu româneşti (Academia Română, Academia de Studii Economice, Ordinul Arhitecţilor din România, Ad-Astra – Asociaţia Cercetătorilor Români de la universităţi din străinătate, Biserica Ortodoxă etc.) au condamnat oficial proiectul.
(cu argumentele prezentate la Conferinţa de la Bruxelles voi reveni pe larg săptămâna viitoare).
***
POZITIA UNIUNII ARHITECTILOR DIN ROMANIA PRIVITOARE LA PROIECTUL ROSIA MONTANA GOLD CORPORATION
COMUNICAT DE PRESA
30.11.2010
La Rosia Montana, judetul Alba, in Muntii Apuseni, s-au epuizat filoanele de aur care pot fi exploatate prin tehnici traditionale de minerit. Inca dinainte de 1989, rezervele dispersate