Vremea destul de bună pentru luna decembrie a atras foarte mulţi pescari amatori în Delta Dunării. Lacurile şi canalele sunt populate, bărcile pleacă dis de dimineaţă pline cu pescari porniţi în căutarea marii capturi, iar „monştrii” nu se lasă aşteptaţi, anul acesta fiind, conform veteranilor, un an foarte bun de crap.
Pescuitul la crap presupune lansete mai solide, fir rezistent şi căt mai multă inspiraţie la capitolul momeală.
”Poţi să ai cinci feluri, cum avem noi acum la mai multe lansete şi toată ziua să muşte doar la un singur fel , că aşa vrea el, are şi crapul pofte. Uite de exemplu azi s-a prins numai la boabe de porumb ţinute în esenţă de portocală!
Dimineaţa rîdeam cănd am auzit de aroma asta, am încercat cu vanilie, mămăligă, rîme roşii, nimic, a tras doar la aroma de portocale, poate ştie că vine Crăciunul” povesteşte Dan Drăgan, un pescar venit la două trei zile de baltă împreună cu doi prieteni din Constanţa.
Fără telefoane
Pentru a avea mai mari şanse de succes pescarii obişnuiesc să momească locurile, aruncănd în apă cu o zi două înainte de partida de pescuit cam un sac de porumb boabe. Sunt însă foarte mulţi oameni care vin pur şi simplu pentru relaxare, pentru a scăpa de stress-ul cotidian, de zgomotul din oraş.
„Am avut o perioadă grea, am avut de făcut un proiect la firmă, contracte, nu mă mai ţineau nervii deja şi chiar nevastămea mi-a zis –dute la pescuit două zile să te relaxezi.Ziua stăm la peşte,seara gătim ce prindem, adică mai mult carnea pe care am adus-o de acasă, stăm la o bere şi povestim, nu se aud maşini, telefoane, e altă viaţă”povesteşte şi Eugen din Constanţa.
Legăturile sunt făcute de ani, uneori chiar de zeci de ani şi oameni de prin diverse colţuri ale ţării se întălnesc o dată pe an în Delta Dunării.Fiecare este cunoscut după stil şi performanţe, discuţiile sunt uneori greu de de