Învinuiţii admit că au dat bani, dar numai pentru protocol. Procurorii au reuşit să refacă traseul banilor plătiţi în vară la Podu Turcului, judeţul Bacău, pentru promovarea examenului de Bacalaureat.
În dosarul „Şpagă la Bac" de la Grupul Şcolar „Alexandru Vlahuţă" din Podu Turcului, procurorii au regăsit, printre cei 95 de învinuiţi, potentaţi din mediul de afaceri local sau şefi din administraţie.
Citiţi şi:
Lista persoanelor acuzate că au dat și au luat șpagă la bacalaureatul de la Podu Turcului
Peste 200 de demnitari şi consilieri au locuinţe de protocol de la stat
Pe lângă Dumitru Ţopa, directorul şcolii, Doina Antohe, adjuncta, şi Tatiana Moraru, secretara şcolii, în cârdăşie au intrat foşti inspectori şcolari, primari de comune, oameni de afaceri sau directori de la şcoli generale din judeţ. Eugen Antica, primarul comunei băcăuane Prăjeşti, este unul dintre cei învinuiţi de procurori.
Edilul ar fi dat şpagă 2.000 de lei conducerii şcolii din Podu Turcului pentru a promova examenul de Bacalaureat cu brio. Cu toate acestea, el s-a văzut ultimul pe lista respinşilor, cu note de 1,30 la matematică, 3,40 la geografie şi 6,80 la limba română. „Eu am dat 2.000 de lei cuiva din conducerea şcolii, dar am crezut că suma aceasta reprezintă bani de protocol. Unii au dat mai mult, alţii mai puţin. Fiecare cât a avut, după posibilităţi", a declarat edilul din Prăjeşti.
„Era doar o sponsorizare"
Un alt nume prezent pe lista acuzaţilor de dare de mită este Laurenţiu Neghină, om de afaceri din Oneşti şi lider politic local în ultimii doi ani. Deţine mai multe magazine în centrul municipiului Oneşti, un post de radio şi un ziar local. Recunoaşte că a dat tot 2.000 de lei cu doar câteva zile înainte de examenul de Bacalaureat, dar susţine că nu‑şi mai aduce aminte numele persoanei care a „încasat" banii. @N_P