Iarna iar a venit pe neasteptate. Poate mai pe neasteptate ca de obicei avand in vedere trecerea brusca de la temperaturile primavaratice la ploaia inghetata, la propriu, din 1 Decembrie. Iar puseul violent de frig s-a lasat cu ceea ce stim: trenuri blocate, copaci cazuti, trafic de iad.
Televiziunile au tabarat pe autoritati, oamenii au bombanit, s-au enervat "ca la noi la nimenea". Sigur, nu e placut sa ingheti ore intregi in frig, fara mancare si fara apa. Dar, cel putin de aceasta data, n-am fost singurii loviti de venirea iernii. Toata Europa occidentala e inghetata bocna si cam la fel de blocata pe sine si sosele. Ceea ce difera este atitudinea oamenilor, cel putin de aceasta data.
Am vazut la televizor o nemtoaica linistita si senina, al carei tren avea o intarziere colosala si care spunea ca si cu masina ar fi patit la fel, asta e, vremea e rea, intelege situatia. De ce oare acolo oamenii inteleg ca exista si fenomene ale naturii cu care nu te pui, caci nu ai cum si ca autortiatile au limitele lor de actiune.
Din noua motive cel putin, as zice eu
Pe de-o parte pentru ca acolo autoritatile isi fac, in general, treaba. Acolo regula este eficienta primariei si a guvernului, asa ca atunci cand ele chiar nu mai au ce face oamenii chiar cred ca a fost despasita limita. La noi, insa regula este a ineficientei autoritilor, fie ele locale sau centrale.
La Bucuresti, cel putin, pe principalele strazi, de 1 Decembrie, poleiul a fost indepartat si s-a circulat decent. Au fost si accidente, la pasajul Tunari, de exemplu, acoperit pentru cateva ore de sticla sau pe linia tramvaiului 41, dar, in linii mari, treaba a fost bine facuta. Au cazut stalpii din piata Lahovari, dar asta era de asteptat cat timp proiectul de ingropare a cablurilor este blocat, iar greutatea lor este si asa prea mare chiar fara suplimentul de