Consiliul Uniunii Europene a aprobat, vineri, normele cu privire la divorţurile transfrontaliere, aplicabile în 14 state membre, printre care şi România, fiind pentru prima dată când ţări UE utilizează mecanismul de "cooperare consolidată", care permite unui grup de nouă state să ia măsuri, potrivit Mediafax.
Astfel, statele membre ale UE au aprobat normele care vor conferi securitate juridică cuplurilor internaţionale care doresc să divorţeze.
Noua legislaţie va oferi o alegere cu privire la legislaţia naţională aplicabilă în cazurile de divorţ ale cuplurilor cu naţionalităţi diferite, ale celor care trăiesc separat în ţări diferite sau ale celor care trăiesc împreună într-o altă ţară decât ţara lor de origine. Aceasta are ca scop reducerea cazurilor de "forum shopping" (căutarea jurisdicţiei celei mai favorabile din punct de vedere al legislaţiei pe care o aplică) şi protejarea partenerilor mai vulnerabili în cursul procedurilor de divorţ.
Este pentru prima dată în istorie când ţările membre ale UE utilizează aşa-numitul mecanism de "cooperare consolidată" care permite unui grup de nouă sau mai multe state membre să avanseze cu privire la o măsură considerată drept importantă, dar care totuşi este blocată pe baza regulilor de vot normale.
Acordul politic de vineri intervine la doar opt luni, după ce Comisia a prezentat o propunere legislativă ca răspuns la cererea formulată de nouă state membre. O dată aprobate, normele se vor aplica pentru început în 14 ţări membre ale UE, celelalte state membre având dreptul de a adera la acestea în viitor.
"Destrămarea unei căsătorii este o experienţă destul de dificilă pentru orice familie, însă cuplurile internaţionale se pot confrunta cu complicaţii suplimentare din cauza lipsei de claritate în normele naţionale", a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul pentru justiţie al UE. @