O parte din cei opt tineri de etnie maghiară amendaţi, miercuri, de jandarmii clujeni cu suma totală de 19.800 de lei au mai multe nemulţumiri faţă de modul în care au acţionat oamenii legii.
Cei opt membri ai Gărzii Maghiare care au fost audiaţi în seara de 1 Decembrie la Secţia 1 de Poliţie din Cluj-Napoca, pe motiv că ar fi arborat steagul unei alte ţări, sunt nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de oamenii legii. „Noi am vrut să comemorăm 92 de ani de la înfiiţarea Batalionului Secuiesc, nu am căutat să instigăm pe nimeni, nici să jignim pe nimeni. Nu aveam steaguri, un singur membru al gărzii avea la el un steag secuiesc, dar care nu poate fi considerat steag al altei ţări, atâta timp cât nu e ceva oficial, e doar o bucată de pânză, nu un drapel“, a declarat Csibi Barna, liderul Gărzii Maghiare.
Autorizaţie respinsă
Tânărul a mai precizat şi că membrii Gărzii Maghiare au cerut de mai multe ori aprobare atât de la Primăria Cluj-Napoca, cât şi de la Jandarmerie, pentru a putea manifesta la Cluj. „Ni s-a spus că în centrul oraşului nu ni se permite să ne adunăm. Am vrut, atunci, să ne adunăm în faţa Bisericii Reformate, dar nici acolo nu am primit aprobare de la Primărie. Am venit totuşi până la Cluj şi ne-am adunat la un restaurant“, a mai precizat Csibi Barna.
Dintre cei opt membri ai gărzii, cinci erau cetăţeni maghiari, din Gyor. „Au vrut să vadă statuia lui Matia Corvin, căci au auzit că a fost dezvelită. În fond, jumătate din cheltuielile de restaurare a venit din partea statului maghiar“, a opinat liderul Gărzii Maghiare. Csibi Barna a povestit cum toţi cei opt au fost reţinuţi şi duşi la secţia de poliţie, cum au fost audiaţi în camere separate şi, în cele din urmă, amendaţi. „Cei cinci maghiari din Ungaria reclamă faptul că la secţia de poliţie nu era un traducător autorizat, respectiv contestă amenzile în valoare de 1.