Şomerii analfabeţi nu pot beneficia de formare şi reconversie profesională. Un sfert din numărul total de şomeri sălăjeni sunt în această situaţie.Prin tradiţie, în multe comunităţi de romi copiii nu sunt lăsaţi să se ducă la şcoală. Astfel încât nu-şi găsesc slujbe, nu pot fi formaţi profesional şi intră într-un cerc vicios din care puţini reuşesc să iasă.
Şomerii care nu au terminat învăţământul obligatoriu nu pot beneficia de reconversie profesională. Adică, dacă nu ai terminat opt clase, nu eşti eligibil pentru cursurile de formare profesională oferite şomerilor.
Unii n-au şcoală deloc
Pompiliu Ceaca, liderul Cartel Alfa Sălaj, a afirmat că, cei mai mulţi dintre şomerii nereconversibili aparţin etniei rome. „Majoritatea sunt din mediul rural şi sunt înregistraţi la departamentele de asistenţă socială ale primăriilor şi la AJOFM. Sunt înregistraţi ca şomeri deoarece sunt obligaţi s-o facă, pentru a primi ajutorul social de la primărie. Cea mai mare parte dintre ei nu numai că nu au opt clase, dar nu au şcoală deloc”, afirmă liderul sindical.
Alin Lăcătuş, consilier în cadrul Biroului Judeţean pentru romi, a explicat această situaţie prin faptul că, pe de o parte, în aceste comunităţi nu se pune accentul pe educaţie în mod tradiţional, iar pe de altă parte, nivelul scăzut al educaţiei se datorează şi personalului din învăţământ, care nu se străduiesc mult cu romii. „Problema romilor este că nu se duc mai departe de opt clase”, spune Alin Lăcătuş.
Acesta mai justifică situaţia şi cu pragul foarte mare de sărăcie şi cu lipsa scăzută de interes a părinţilor pentru educaţia copiilor. „Numai zece la sută dintre romii sălăjeni au depăşit opt clase“, spune Alin Lăcătuş.
Şcoală din obligaţie
Violeta Milaş, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, spune că tendinţa de a nu trimit