Un "cablu" atestă tensiunea dintre cele două ţări pe această temă, în a şasea zi de dezvăluiri care a început duminică seara şi care continuă în ciuda "suprimării" adresei cu terminaţia ".org" a siteului
Indiferent de soarta WikiLeaks.org şi a fondatorului său, Julian Assange, date cuprinse în cele 251.000 de mesaje diplomatice ale SUA (prescurtate "cabluri", de pe vremea când se transmiteau telegrafic) continuă să apară. Iată câteva dintre cele mai interesante dezvăluiri şi evoluţii pe marginea scandalului din ultimele 24 de ore:
• Berlinul nu s-a supus "impozitării" americane. Potrivit Der Spiegel, din "cablurile" americane reiese o tensiune puternică între Berlin şi Washington în privinţa unei donaţii de 50 milioane euro făcută de Germania într-un fond pentru echiparea armatei afgane.
Washingtonul a cerut o "taxă de administrare" de 15%, dar a fost refuzat. Un diplomat german i-a explicat unui omolog american că ar fi foarte dificil de explicat contribuabililor cum o parte din banii lor nu au ajuns în Afganistan, ci în SUA.
• Un singur ministru afgan nu este corupt. Un "cablu" la care face referire The New York Times (NYT) arată că, dintre toţi miniştrii guvernului de la Kabul, numai asupra unuia nu sunt formulate acuzaţii de corupţie. Ministrul "curat" ar fi cel al Agriculturii, Asif Rahimini.
• Sarkozy, convins de Obama să nu se retragă trupele din Afganistan. Pus în faţa unei prăbuşiri a cotei de încredere în sondaje, preşedintele Nicolas Sarkozy ar fi dorit să anunţe retragerea trupelor Franţei din Afganistan. Dată fiind starea de spirit a francezilor, opuşi războiului, Sarkozy ar fi înregistrat o creştere de popularitate, arată Le Monde.
Pe de altă parte, această intenţie a stârnit îngrijorare la Washington, reiese dintr-un mesaj diplomatic, iar preşedintele Barack Obama s-a văzut nevoit să-l sune pe Sarkozy. Diplomaţii am