Unul din motoarele care fac ca economia germana, in momentul de fata, sa functioneze din plin sunt investitiile inteligente, facute din timp, in industria energiilor regenerative.
Cererea tot mai mare de energie din surse regenerabile a dus in Germania la dezvoltarea unor tehnologii ecologice, care sunt recunoscute si tot mai mult cerute si pe piata externa.
S-a realizat pe aceasta cale o noua ramura industriala extrem de eficienta, care exporta tehnologie in toata lumea, s-au creat mii de locuri de munca, poluarea scade si mediul inconjurator este mai bine protejat, in timp ce tara isi asigura o mai mare cantitate de energie ieftina din resurse proprii.
De ce duduie industria germana (I)
Germania are in plan ca pana in anul 2020 sa asigure cel putin 30% din necesarul de energie din resurse regenerabile, ceea ce face ca energia electrica sa fie mai ieftina si sa duca astfel la cresterea competitivitatii industriei sale si a nivelului de trai al cetatenilor ei.
Un exemplu graitor din bransa energiilor regenerabile este cel al firmei Enercon, infiintata in 1984 de Aloys Wobben si specializata in productia de centrale eoliene si care a ramas pana in 1993 la stadiul de mic atelier cu cativa angajati.
In 1993, Wobben a conceput un nou tip de instalatie eoliana, fara reductor, cu elicea montata direct pe rotorul generatorului.
Acest concept revolutionar a dus la un ritm de dezvoltare a firmei Enercon comparabila probabil cu cea realizata de Microsoft.
In 2009, Enercon avea 13.000 de angajati in toata lumea si a realizat o cifra de afaceri de 3,4 miliarde de euro.
Aceasta firma a realizat si cea mai mare instalatie eoliana construita pana in prezent, un gigant care are o putere instalata de 7,5 Mw, cu o inaltime de 200 de metri, cu un rotor de 127 metri diametru si cu