Limba română se învaţă în şcolile din Belgia. Este vorba de un program demarat în urmă cu doi ani, printr-un acord între guvernul român şi cel al comunităţii franceze din Belgia. Cei vizaţi sunt în special copiii imigranţilor. Un reportaj realizat de corespondentul RFI la Bruxelles Mihaela Gherghişan (audio).
Limba română se învaţă în şcolile din Belgia. Este vorba de un program demarat în urmă cu doi ani, printr-un acord între guvernul român şi cel al comunităţii franceze din Belgia. Cei vizaţi sunt în special copiii imigranţilor.
În fiecare vineri după amiază copii de vârste diferite îşi dau întâlnire într-o şcoală din sud vestul Bruxelles-ului pentru o oră de limbă şi de civilizaţie românească.
În Belgia, aceste cursuri sunt asigurate de cinci profesori care fac parte din acest program special, cadre didactice sosite în Belgia printr-un concurs organizat de Ministerul român al Educaţiei care de altfel furnizează şi un manual pentru cursuri.
Orele sunt extraşcolare, ele se adaugă programei aprobate de ministerul federal al educatiei, şi se adresează doar copiilor din învăţământul primar şi secundar.
Şase şcoli din Bruxelles pariticipă la acest program, o şcoală din Charleroi şi Şcoala Internaţională NATO de la Mons sunt şi ele asociate.
Copiii au diferite vârste, între 7 şi 14 ani, majoritatea vorbesc româna în familie şi după caz se exprimă mai mult sau mai puţin liber în limba maternă.
Alţi copii vorbesc limba română dar nu toţi o vorbesc la fel de bine, ceea ce adaugă o oarecare diversitate în metoda de lucru şi în programul clasei.
Profesoara Carmen Solomie este cea care-i primeşte aici săptămânal pe copii. Ea explică faptul că metoda de lucruvariază, astfel încât copiii cu mai mari dificultăţi au necesitat ore de dicţie şi de pronunţie.
La Charleroi, orele de limba română se desfăşoară într-un mod similar cu ex