Filială a Bibliotecii Naţionale a României, instituţia funcţionează într-una din cele mai frumoase clădiri ale Craiovei. Zeci de mii de volume sunt adunate în sălile parterului vestitei case de pe strada Kogălniceanu, ce a aparţinut lui Ionel Pleşia, om politic, licenţiat în Drept.
Poveste are Casa Pleşia, poveste are şi Biblioteca Omnia. Prima veche de 120 de ani, cealaltă cu o existenţă de două decenii, timp în care imobilul şi instituţia au mers mână în mână pe cale destinului cultural, fără a fi ocolite de istorii zbuciumate. Clădirea de patrimoniu aparţine statului şi este administrată de Biblioteca Naţională a României prin „Omnia“, devenită filiala acesteia pe 25 mai 1990, prin ordinal ministrului de atunci al Culturii, Andrei Pleşu.
„Din 2000 este în patrimoniul cultural după ani buni de memorii, căutări în arhive şi drumuri în capitală, căci ajunsese pe punctul de a fi vândută“, povesteşte Doina Ghiţă, şef Serviciu în cadrul Bibliotecii Omnia, cea care în decembrie 1989, împreună cu Tudor Gheorghe şi Marin Sorescu aduceau pachete întregi de cărţi, descărcate pe caldarâm din tirurile cu ajutoare ce soseau la acea vreme din Franţa.
„Putea fi orice altă clădire, însă în vâltoarea evenimentelor de atunci, am ajuns aici, în Casa Pleşia, şi ea o fostă casă a partidului după ce i-a fost confiscată proprietarului. Am simţit că este datoria noastră să dăm imobilul artelor“, mai spune Doina Ghiţă.
Francofonie în bijuterie arhitectonică
Aproape 30.000 de volume, majoritatea în limba franceză, pot fi răsfoite în sălile Bibliotecii Omnia, ce păstrează crâmpeie din atmosfera de început de 1900 a saloanelor rafinate. Cititorii au acces aici şi la informaţia publicată în presa românească, dar şi în cea străină, graţie abonamentelor la publicaţii precum Dilema Veche, Historia, La Figaro Magazine sau Paris Match. Pentru a citi în bib