În privința cererii formulate de Hilary Clinton, de a afla date biometrice despre liderii români și despre starea lor de sănătate, cu siguranță nu este un caz izolat, probabil asta a fost strategia pentru mai toate țările, doar că acum s-a publicat numai telegrama referitoare la România. Să nu ne credem mai cu moț decât alții. E interesant, oricum, cum presa din fiecare țărișoară se aruncă pe amănuntele care apar despre ea în Wikileaks. Punct ochit, punct lovit.
Altă telegramă e însă foarte convenabilă acum: cea în care se dezvăluia că Partidul Comuniștilor din Moldova i-ar fi oferit lui Marian Lupu 10 milioane de dolari pentru a face o alianță. Alegerile din Moldova de săptămâna trecută s-au încheiat cu rezultatul așteptat: cine spera altceva înseamnă că nu cunoaște situația politică de acolo. Dar acum, scad exponențial șansele ca Partidul Comuniștilor să facă o alianță cu Lupu. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, firește că toată lumea ar striga că Lupu a fost cumpărat.
Așa că măcar telegrama aceea e foarte utilă: Statelor Unite, întâmplător și României și Uniunii Europene. Aș zice că și Moldovei. Nu este singurul caz în care informațiile scurse de fapt sunt utile intereselor americane. La urma urmelor, e bine ca Iranul să se teamă de un atac israelian unilateral, de exemplu. Iar dezvăluirile care pun în dificultate Washingtonul nu sunt, până la urmă, dărâmătoare.
PS: Wikileaks a fost dat jos de pe net, anunță The Guardian, mai exact de pe adresa unde putea fi găsit de obicei. Poate fi însă găsit aici. Maurul și-a făcut datoria. Chiar dacă de obicei resping cu putere teoriile conspirației, de data asta parcă bate un pic la ochi: ce ușor se fură ele informațiile, ce ușor se sustrage Wikileaks atacurilor informatice și ce rebel e Julian Assange! Iată că ajung să fiu de acord cu Putin și cu Ahmadinejad.
PPS: Off-topic: Știați că principala cauză de d