"Pe data de 16 noiembrie 2010, Holcim Romania a fost alertata automat de catre sistem cu informatii potrivit carora in conturile de certificate de CO2 ale companiei aveau loc actiuni neautorizate. Deoarece responsabilii desemnati de Holcim Romania sa gestioneze conturile de certificate CO2 nu erau in sistem (activi) in momentul respectiv, operatiunile au fost identificate drept neautorizate, efectuate de persoane terte necunoscute". Astfel au descris reprezentantii Holcim, la solicitarea HotNews.ro, modul in care au fost sustrase ilegal certificate de CO2. Potrivit reprezentantilor companiei, certificatele ar fi putut fi transferate de la Registrul de Emisii de Gaze cu Efect de Sera din Romania la registrele din alte state europene. Surse apropiate anchetei spun ca este posibil sa fie implicate in acest caz persoane chiar din interiorul Holcim. Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului a declarat pentru HotNews.ro ca a a fost recuperata o parte din certificate.
"Avand in vedere ca certificatele CO2 sunt libere pentru tranzactionare si proprietarul poate sa le vanda in conformitate cu regulile de piata libera, este posibil ca certificatele furate sa fi fost transferate catre conturi din Registrele Nationale din alte tari ale Uniunii Europene si, de acolo, sa fie revandute catre entitati care le pot achizitiona, la randul lor, in necunostinta de cauza", sustine Holcim.
Ar putea fi implicate persoane din interiorul Holcim-Surse
Exista, insa, banuiala ca sustragerea certificatelor in valoare de 15 milioane de euro a fost realizata cu ajutorul unor persoane din Holcim. "De acolo a pornit totul, chiar din interiorul Holcim", au precizat sursele citate. Potrivit acestora, conturile din care au fost sustrase certificatele se afla in cadrul Registrului de Emisii de Gaze cu Efect de Sera, "insa server-ul este intr-o alta tara european