Atunci când ai în grijă un bolnav cu gripă, înainte de toate trebuie să ai grijă să nu contractezi virusul şi să-i protejezi pe ceilalţi membri ai familiei. Ca să ştii ce pastile îi poţi da, consultă medicul.
Primul gest pe care trebuie să-l faci pentru a te proteja pe tine şi pe ceilalţi membri ai familiei este să izolezi bolnavul cu gripă într-o cameră. Bolnavul ar trebui să folosească un prosop numai al lui, de care să ştie şi celelalte persoane din casă. Evită să stai faţă în faţă cu bolnavul, la distanţă mică.
Când ţii în braţe un copil, ai grijă ca bărbia lui să stea pe umărul tău, pentru a nu-ţi tuşi sau strănuta în faţă. Ori de câte ori atingi bolnavul, lenjeria ori şerveţelele folosite de el, atunci când faci curat, trebuie să te speli pe mâini cu apă şi cu săpun sau să foloseşti un gel dezinfectant. Recomandarea este valabilă şi pentru celelalte persoane din casă.
Chiar dacă nu au intrat în camera bolnavului, ele intră în contact cu diverse obiecte contaminate, cum ar fi mânerele uşilor. Virusurile gripale pot supravieţui până la 48 de ore pe suprafeţe precum oţelul inoxidabil şi până la 12 ore pe ţesături. Hainele şi tacâmurile nu trebuie folosite la comun cu un bolnav cu gripă, dar nici nu trebuie spălate separat.
Antivirale, doar cu reţetă
În topul celor mai frecvente greşeli legate de tratamentul gripei se află administrarea de antibiotice. Gripa este produsă de virusuri, iar antibioticele au indicaţie doar în infecţii bacteriene. Medicamentele care ar trebui administrate unui bolnav cu gripă sunt antiviralele. Dacă sunt administrate din ziua a doua de gripă, antiviralele scad cu o zi durata de evoluţie a simptomelor.
Aceste medicamente au un beneficiu important: scad riscul de complicaţii produse de gripă, fiind recomandate persoanelor cu boli cronice. Mai la îndemână sunt însă medicamentele ca