Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii, a declarat, pentru gândul, că Ministerul Muncii nu a fost consultat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, atunci când a fost elaborat proiectul noului statut al funcţionarilor publici. "Dacă vom fi consultaţi, vom exprima un punct de vedere. Personal, nu voi putea fi niciodată de acord cu concedierea cuiva care se află în concediu de boală, de îngrijire a copilului sau de maternitate. Am vrut să ridic această problemă şi în ultima şedinţă a comisiei de dialog social, dar, după cum ştiţi, sindicatele au boicotat-o", spune Mocanu.
Vasile Marica, preşedintele Sed Lex (Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor), susţine, pe de altă parte, că Ministerul Muncii nu prea are ce face în privinţa Statului Funcţionarilor Publici: "Treaba asta nu are nimic de a face cu Codul Muncii. Codul Muncii se referă la personalul contractual, nu şi la funcţionarii publici. Statutul Funcţionarilor Publici este lege organică, la fel ca şi Codul Muncii. Proiectul acesta a fost în dezbatere, noi ne-am spus punctul de vedere, am combătut această prevedere, pe care o considerăm abuzivă, acum rămâne să se exprime Parlamentul", ne-a declarat Marica.
Modificarea statutului funcţionarilor publici este dorită de Executiv, printre altele, pentru a pune capăt practicii îmbolnăvirilor subite în momentul anunţării reorganizărilor de personal. Această manevră de fentare a concedierilor a făcut Guvernul de la Bucureşti de râs în faţa FMI. Guvernul se angajase la reducerea bugetului de salarii, inclusiv prin concedieri, dar cifrele de pe hârtie (planurile de restructurări) au arătat diferit de realitate, în special din pricina incapacităţii autorităţilor locale de a aplica sarcinile trasate de la Bucureşti, incapacitate determinată, la rândul ei, de "fuga în concediu de boală".
Valentin Mocanu, secretar de stat în Min