Bucureştiul are o nouă suburbie numai din sticlă şi oţel. Pe şoseaua Străuleşti, când vii din nordul Capitalei, vezi un fel de oraş al viitorului. "Localitatea", clădită de Petrom, e formată din două clădiri administrative ovale, o construcţie cu formă clasică, un centru de date plus o centrală electrică. Zona are şi un nume oficial: Petrom City. Noul sediu de 130 milioane de euro al producătorului de ţiţei şi gaze naturale a fost inaugurat joi seara, în prezenţa a numeroase personalităţi din mediul economic şi politic, venite să vadă cum arată unul dintre cele mai moderne centre de date din Europa.
Vlădescu şi Tăriceanu, doi invitaţi volubili
Printre invitaţi, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, alături de ex-ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu. Recentul lor statut de reprezentanţi ai Opoziţiei i-a făcut mult mai abordabili. Ei au conversat amical cu ziariştii prezenţi la eveniment. "E impresionant Petrom City, dar nu mi-ar plăcea să lucrez într-o asemenea clădire ca aceasta în care ne aflăm acum. E prea mare, mie îmi place într-un spaţiu mai închis", mărturiseşte Sebastian Vlădescu. Crede că Petrom nu ar fi ajuns la performanţele de acum dacă nu ar fi fost privatizat. "Nu am fi putut singuri, pentru că nu aveam banii necesari, chiar şi cu resursele pe care le are Petrom", adaugă Vlădescu, care spune că e mai liniştit de când nu mai e ministru al Finanţelor.
Părerea sa este împărtăşită şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. "Dacă nu ar fi fost privatizată compania, azi ar fi fost o ruină, ar fi intrat în faliment, în incapacitate de plată", spune Tăriceanu. El este de părere că România trebuie să continue privatizările, însă "un pic mai inteligent", prin listarea pe bursă a unor pachete de acţiuni astfel încât în acţionariatul companiilor să intre investitori instituţionali.
Pe locul unui fost depozit de produse petroliere @N_