Italia este destinatia preferata a multor romani care incearca sa gaseasca un loc de munca mai bun, pe un salariu decent, insa chiar si aceasta tara, a treia economie ca marime din zona euro, da semne ca ar avea probleme majore.
Spre deosebire de Grecia sau Irlanda, in Italia nu a existat, inca, o prabusire a pietei imobiliare sau o implozie a sistemului bancar. Pe de alta parte, asemenea Portugaliei, veniturile sale nu ii mai acopera datoriile.
Vestea proasta este ca economia Italiei este cu 50 la suta mai mare decat cea a Spaniei, iar Spania a fost deja declarata "prea mare pentru a fi lasata sa intre in incapacitate de plata", desi zona euro nu are resursele necesare pentru a o salva, daca va fi cazul.
Pozitia financiara relativ buna a Italiei se datoreaza guvernatorului bancii centrale, Mario Draghi. Potrivit acestuia, Italia este "incapabila sa aiba o rata sustinuta de crestere, ceea ce inseamna pierderea competitivitatii in raport cu principalii sai parteneri europeni".
Intre 1998 si 2008, productivitatea Germaniei a crescut cu 22 la suta, a Frantei cu 18 la suta, insa a Italiei cu numai 3 la suta. Daca situatia nu se schimba, Italia nu va putea avea crestere economica mai mare de 1 la suta in 2010 si 2011. In acest caz, potrivit Organizatiei Europene pentru Cooperare Economica, veniturile din taxe si impozite se vor reduce, iar Italia nu isi va putea atinge tinta de deficit bugetar.
Potrivit analistilor publicatiei The Wall Street Journal, este greu pentru firmele care ar putea genera inovatie, productivitate si crestere sa se dezvolte, din cauza sistemului de impozite si taxe foarte dificil, a coruptiei, evaziunii fiscale si birocratiei.
In plus, mediul politic nu functioneaza deloc in favoarea dezvoltarii afacerilor. Desi amuzante pentru cei din afara Italiei, aventurile premierului Silv