Un grup de ecologişti independenţi a descoperit o zonă din regiunea ucraineană Dnepropetrovsk, unde nivelul de radiaţii este mai mare decât la Cernobîl, scrie ziarului Segodnia, citat de RIA Novosti.
Autorităţile regionale au respins raportul, spunând că ecologiştii au folosit echipamente necertificate în Ucraina.
Şeful grupului de ecologişti, Oleksi Vedmidski, a afirmat că mina de uraniu abandonată, aflată în localitatea Dovhivka, reprezintă un mare pericol pentru oameni şi mediu.
"Detectorul meu de particule a măsurat 2.611 micro Roentgen pe oră în acea zonă", a spus el, precizînd că nivelul normal este de 30 micro Roentgen pe oră. "Chiar şi la Cernobîl, în zona de lângă reactor, expunerea era de 500-600 micro Roentgen pe oră", a subliniat specialistul.
"Radiaţiile nu vor ucide oamenii brusc, totul depinde de câtă vreme petreci lângă o astfel de sursă de radiaţii", a mai spus el, adăugând că acolo nu sunt semne de avertizare.
Potrivit ecologiştilor, circa 7 milioane de tone de material cu grad de risc au fost îngropate în zona minei abandonate. Localnicii ţin vite în acea zonă.
"Ştim că acolo a fost la un moment dat o mină, dar nu ştim exact ce s-a procesat", a declarat ecologistul Serhi Leonidovici. Când mina s-a închis, mai mulţi muncitori au primit apartamente noi într-un alt oraş, iar cei care au rămas nu vorbesc despre munca lor, a adăugat el.
"Persoanele respective au folosit un detector de particule necertificat în Ucraina", a declarat Serhiy Milyutyn, un purtător de cuvânt al administraţiei regiunii.
Şeful grupului de ecologişti, Oleksi Vedmidski, a spus însă că a folosit un dispozitiv Geiger, făcut de o firmă americană de încredere şi a subliniat că nu se îndoieşte de rezultatele obţinute. "Dispozitivele folosite de guvern indică doar un singur tip de radiaţii, în timp ce al meu detectează raze alfa, be