In Italia, la 30 kilometri de Torino se afla un fenomen unic in lume: orasul subteran Damanhur, "sediul" comunitatii cu acelasi nume. Locuitorii si-au conceput o baza sociala, economica si spirituala proprie, fiind convinsi de superioritatea ei fata de civilizatia conventionala.
Primul tarnacop a lovit stanca - asa a inceput totul
Cei de acolo au o constitutie proprie, legi, o moneda proprie (credito) si folosesc in cadrul ritualurilor o limba a lor.
Idealul declarat al damanhurienilor il constituie promovarea libertatii de exprimare si a circulatiei de idei, incurajarea creativitatii si "imbunatatirea sinelui", vazute ca pasi pe calea evolutiei superioare a speciei umane.
Cineva a incercat sa scrie istoria Damanhurului, incepand astfel: "Primul tarnacop a lovit stanca intr-o noapte calda de august. Era in anul 1978: o stea stralucitoare a strabatut, incet, cerul, lasand in urma ei un praf auriu, care s-a asternut pe pamant.
Era un semn bun, era momentul prielnic pentru a incepe sapaturile in munte, catre inima Pamantului, pentru a construi un templu cum nu s-a mai construit de mii de ani. Se cuvenea sa fie facut cu mainile si vointa oamenilor, si nimeni nu trebuia sa stie de asta."
Secretul s-a aflat
S-a construit mai mult decat un templu subteran, un adevarat oras, al carui secret nu s-a dezvaluit multa vreme. Abia in urma cu cativa ani, un fost membru al comunitatii a facut public adevarul despe ciudata realitate, iar, de atunci, Damanhur si-a deschis portile si pentru vizitatori.
Turistii pot patrunde in acest sanctuar ciudat printr-o intrare discreta, in spatele careia se afla un labirint de coridoare ce conduc spre o sala imensa, decorata cu simboluri oculte.
Deasupra, troneaza o uriasa cupola cu vitralii, avand diametrul de 10 metri. Ca in orice univers mi