"Electoratul tanar din Basarabia n-a izbutit sa incline balanta. Populatia varstnica, tributara regimului comunist, este majoritara"
- Incepem analiza politica a lunii noiembrie cu cel mai recent si important eveniment: alegerile parlamentare din Republica Moldova. Nici puterea, nici opozitia nu a obtinut suficiente locuri in Parlament pentru a putea alege presedintele pe care si-l doresc. Ce credeti ca se va intampla?
- Rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova repeta pe undeva ce s-a petrecut la referendumul pentru modificarea Constitutiei. Puterea a organizat atunci referendumul, tocmai pentru evitarea alegerilor parlamentare si pentru iesirea din blocaj. Potrivit sondajelor de opinie, eram indemnati sa credem ca referendumul va trece, iar cetatenii isi vor putea alege in mod direct presedintele, ceea ce ar fi transat disputa dintre putere si opozitie. Din pacate, referendumul n-a trecut. Recent, pe 28 noiembrie, dupa alegerile parlamentare, sondajele facute la urne ne-au ingaduit cateva ore de speranta si de euforie, la Chisinau si la Bucuresti. Parea ca moldovenii vor alege partidele din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), in proportie covarsitoare. Bucuros de sondaje, premierul moldovean Vlad Filat a si declarat: "Incredibilul s-a produs, Moldova merge spre Uniunea Europeana". N-a fost sa fie. Rezultatul voturilor confirma starea reala de fapt din Moldova, si anume, ca electoratul tanar, cel care a votat in mod sigur pentru AIE, pentru schimbarea radicala a drumului tarii, nu e suficient de numeros. Populatia varstnica, tributara regimului comunist, este majoritara. La fel ca in toate tarile europene, si in Moldova, viitorul este hotarat de majoritatea varstnica, in ciuda sacrificiilor facute de tineri si a sangelui varsat de acestia. Comunistii au primit 40% din voturi. In mod dramatic, nu sunt prea multe optiuni pen