Românii din vestul ţării au început aprovizionarea de sărbători în ţara vecină. Arădenii dau o fugă până în Battanya înainte de Moş Nicolae. Produsele de bază sunt mai ieftine acolo cu până la 20 la sută.
Pentru arădeni, de mai bine de zece ani, „preludiul” sărbătorilor înseamnă shopping la greu în Ungaria, la vânătoare de preţuri mici. Înainte de sărbători, magazinele ungureşti aflate la graniţă se umplu de români. Comercianţii afişează anunţuri în limba română pentru promoţii, iar vânzările merg strună. Mai mult de atât, pentru că oferta este mama comerţului, vânzătorii unguri au învăţat deja româneşte.
Pentru Elena Sucs, de 52 de ani, Ungaria reprezintă, înainte de toate, cea mai bună alternativă pentru coşul zilnic de cumpărături. „Nu e doar preţul, ci şi calitatea, mult mai bună, nu se compară. Au preţuri accesibile şi pentru pensionari”, a spus arădeanca venită de cu dimineaţă la cumpărături peste graniţă.
Coşul unguresc
Pentru arădenii care bat drumul Arad- Ungaria cu precădere înaintea sărbătorilor, cumpărăturile pentru Crăciun şi Revelion înseamnă aproape şase sute de lei, bani care, spun ei, nu le-ar fi fost de ajuns în magazinele autohtone. „De şase sute de lei am reuşit să ne aprovizionăm cam cu tot ceea ce e necesar pentru luna decembrie. Mi-am cumpărat ulei cu 2,5 lei litrul, pe când la noi costă minim 4,5 lei. Laptele este la 2,5 lei, iar şunca afumată a costat 9,7 lei kilogramul, dar în măcelării este şi mai ieftină. La noi, un kilogram de şuncă îl găseşti undeva la 18 lei. Nici nu se compară. Cheltuim în plus pe benzină, dar tot ieşim mai bine, cumpărând din Ungaria”, a spus Lucia Boja, o clientă din Arad.
Sărbători costisitoare
În acelaşi timp, arădenii mai comozi nu au decât să se ia la trântă cu preţurile practicate de comercianţii români, în special în această perioadă. „Sărbătorile româneşti sunt printre