„Proiectul de lege supus dezbaterii nu permite modificarea raporturilor de serviciu ale funcţionarilor publici suspendaţi pe motiv de boală, concedii de maternitate sau pentru creşterea copilului fără acordul funcţionarilor publici respectivi. Proiectul propune abrogarea articolului 36 în vigoare, însă prevederile acestuia sunt acoperite în totalitate de articolele 94-96”, se arată într-un comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI). Sursa: THEODOR PANĂ
Potrivit MAI, articolul 94 din proiectul de lege prevede situaţiile în care raporturile de serviciu se suspendă de drept, inclusiv incapacitatea temporară de muncă (concedii de boală) şi concediul de maternitate. Articolul 95 prevede situaţiile în care suspendarea raporturilor de serviciu se realizează la cererea funcţionarului public, inclusiv în cazul concediului pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.
MAI arată, în finalul comunicatului de presă, că, potrivit articolului 96 din proiectul supus dezbaterii, „pe perioada suspendării, raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici nu pot înceta şi nu pot fi modificate decât din iniţiativa sau cu acordul funcţionarului public în cauză”.
Oficialii ministerului, contrazişi de proiectul de lege
Această prevedere a alineatului 1 al articolului 96 este completată însă în alineatul 2 cu menţiunea că „prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţii temeinic justificate, determinate de reducerea unor atribuţii ale instituţiilor sau autorităţilor publice, funcţionarul public va fi eliberat din funcţia publică, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 99”.
Articolul 96 modificat prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se încheie cu alineatul 3, care arată că „în cazul în care o instituţie sau autoritate publică nu poate funcţiona normal din cauza absenţei temporare a unor funcţionari publici, cond