Reprezentanţi ai Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, au discutat cu SIF-urile şi au convenit să listeze instituţia de credit când condiţiile pieţei de capital vor fi bune, a declarat preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels. "Am avut o discuţie cu SIF-urile şi am convenit să amânăm listarea BCR până când condiţiile pieţei sunt bune. Şi în mod clar condiţiile pieţei nu sunt bune în prezent", a spus Bruynseels, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Băncii Comerciale Române.
El a evitat să spună ce înseamnă "condiţii bune" ale pieţei şi a arătat că nu se vor lista neapărat toate acţiunile BCR, dar că nu s-a luat o decizie în privinţa mărimii pachetului. Întrebat când ar putea fi listată cel mai devreme BCR, Bruynseels a răspuns că termenul depinde de o nouă discuţie cu SIF-urile.
Erste Bank a preluat, în 2006, 61,88% din acţiunile BCR, de la stat, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation. Grupul austriac şi-a majorat ulterior participaţia la 69,17%, prin preluarea de acţiuni deţinute de salariaţii BCR. În prezent, o societate deţinută 100% de Erste Bank, respectiv EGB Ceps Holding GmbH, deţine 69,3% din capitalul BCR, iar participaţii de circa 6% sunt deţinute de fiecare dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare.
Prin contractul de privatizare, Erste Bank avea obligaţia să listeze BCR în cel mult trei ani de la finalizarea preluării băncii, adică până în octombrie 2009. În august 2009 Erste a semnat cu SIF-urile un acord prin care listarea BCR a fost amânată cel puţin doi ani, dar poate fi realizată mai devreme, la solicitarea celor cinci societăţi, dacă piaţa de capital va da semne certe de revenire.
Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania, a declarat, în luna mai, că discuţia privind listarea BCR va fi repusă pe tapet