Industria prostituţiei este una profitabilă, indiferent de vremuri. Cea mai veche meserie este legalizată în unele din statele Uniunii Europene, reglementările locale ajutând la oprirea unor abuzuri şi a traficului de persoane. Prostituţia poate fi practicata oficial în Germania, Olanda, Austria, Elveţia, Ungaria, Grecia, Turcia, în anumite regiuni din Australia şi în statul american Nevada. Totodată, în state precum Luxemburg, Letonia, Danemarca, Belgia şi Finlanda, prostituţia este de asemenea legală, dar bordelurile şi intermedierea serviciilor sexuale, nu.
Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus în Parlament în septembrie acest an un proiect de lege privind prostituţia, având ca model legea germană. Prigoană se mândreşte că a fost singurul care a avut curajul şi demnitatea să-şi asume responsabilitatea să depună un proiect de lege, "care se discută de 10 ani".
"Am preluat proiectul din Germania, l-am tradus şi l-am adaptat la condiţiile din România. Legea prostituţiei funcţionează în Germania din 2002 cu mare succes. Asigură protecţia cetăţenilor care practică activităţi sexuale, s-a stopat extinderea bolilor venerice, care în România sunt scăpate de sub control. Tratamentul bolilor venerice este gratuit şi costă enorm sistemul de sănătate românesc", a explicat pentru romanialibera.ro deputatul PDL Silviu Prigoană.
Pe de altă parte, istoricul Adrian Majuru consideră că o sinteză a vechilor reglementări interbelice privind prostituţia ar putea sta la baza unei legi foarte bune.
„Dacă se aplică o sinteză a reglementărilor prostituţiei anterioare din 1885-1895 şi inclusiv interbelic din 1923 ar putea ieşi o lege foarte bună. Fenomenul este acelaşi", explică pentru românialibera.ro Majuru.
Ce se urmăreşte cu legea prostituţiei
Boli venerice, trafic de carne vie, evaziunea fiscală caracterizează industria prostituţiei clandestine din