Un asasin si patru interlopi din lumea criminalitatii economice dupa gratii si trei sefi din ierarhia politiei si a Ministerului de Interne demisi.
Acesta este bilantul provizoriu al unei crime careia i-a cazut victima, in plina zi, ca la Chicago in anii prohibitiei, un interlop din Piatra Neamt. Intre demisi, Aurelian Soric, seful politiei locale, Petre Toba, seful Inspectoratului General al Politiei, Dan Fatuloiu, secretar de stat si seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica. In ritmul acesta, daca o reglare de conturi intre interlopi va fi urmata de demisia a trei sefi, politia si ministerul vor ramane fara cadre de conducere in curand. Insa crima de la Piatra Neamt a ridicat valul care acopera partea mai putin vazuta a politiei, dar stiuta de toata lumea. Si ce s-a vazut lasa putine sperante de mai bine in domeniul ordinii publice si al luptei cu crima organizata si cu coruptia. Ancheta de la Piatra Neamt a dat la iveala relatii in marginea legii, intre seful politiei locale, Aurelian Soric, si interlopul Gheorghita Mararu. Era partea vizibila a aisbergului. La Piatra Neamt nu s-au luat declaratii in 2.195 dosare cu infractiuni grave, iar in 2010 nu au fost inregistrate 84 de dosare cu talharii, santaje, violuri. Intre ele, si dosare ale grupului de interlopi condus de Mararu, care primea informatii din interiorul politiei si detinea monopolul traficului de masini furate, talharii, santaje, camatarii, taxe de protectie. In afara de aceste fapte s-au mai constatat nereguli pe linie de resurse umane, ordine publica, investigatii criminale, investigarea fraudelor, politie rutiera, control intern si juridic.
Mergand pe firul faptelor, ziarele au alcatuit harta interlopilor protejati de politisti, de fapt harta infractionalitatii care se suprapune pe harta tarii. Cazul Soric si putregaiul de la politia locala Piatra Neamt nu sunt singulare. La