Wikileaks.org a fost probabil cel mai căutat site de pe internet în ultima săptămână. Jurnalişti, guverne, amatori de teorii conspiraţioniste şi oameni simpli din întreaga lume au încercat să acceseze documentele făcute publice de organizaţia condusă de Julian Assange, un fost matematician şi informatician transformat în jurnalist şi activist, căutat de Interpol (e drept, pentru o acuzaţie de viol), urât şi pus la zid de majoritatea politicienilor americani.
De duminica trecută ziarele şi-au umplut paginile cu informaţii mai mult sau mai puţin scandaloase, mici conspiraţii, porecle ironice date de americani oficialilor din diferite ţări, confirmări ale unor zvonuri, sau pur şi simplu zvonuri transmise de 274 de ambasade, consulate şi misiuni diplomatice ale SUA între 28 decembrie 1966 şi 28 februarie 2010. Acestea au fost dublate de reacţiile oficiale - mai mult sau mai puţin diplomatice - ale părţilor implicate. În total 251.287 de documente, care conţin peste 260 de milioane de cuvinte, 15 mii de documente secrete şi alte 100 de mii confidenţiale compun afacerea Cablegate - considerată imaginea în oglindă a felului în care SUA face politică.
Greu de găsit, greu de "ucis"
Greu de găsit
Pe numele lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, Interpol-ul a emis un mandat de arestare european, acesta fiind suspectat de "infracţiuni sexuale", deşi oficial nu i-a fost adusă nicio acuzaţie. Assange respinge veridicitatea suspiciunilor, motivând că s-a început căutarea sa exact după ce WikiLeaks a început să "scurgă" informaţiile deţinute, în 28 noiembrie. S-a vehiculat în timpul acestei săptămâni că este protejat de Marea Britanie şi s-ar ascunde undeva în insulă.
Persoana lui Assange este învăluită în mister. Pe de o parte, el susţine că doreşte să facă publice abuzuri şi să asigure transparenţa "afacerilor" mondiale. Unele voci susţin că este