Medicii veterinari din Gorj sunt pregătiţi pentru sezonul tăierii porcilor, mai ales că, după 6 decembrie, foarte mulţi cetăţeni sacrifică animale de Crăciun. În tot judeţul sunt 55 de localităţi unde există laboratoare de analiză a cărnii.
Până acum, doar câţiva gorjeni au sacrificat porcul de Crăciun, majoritatea aşteptând Ignatul. În Gorj, există 55 de localităţi din totalul de 70 în care există laboratoare unde se poate face examenul trichineloscopic.
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj, în preajma Sfântului Nicolae mulţi cetăţeni de etnie romă vor sacrifica porcii, astfel că la cele patru laboratoare din Târgu Jiu va fi aglomeraţie. „De Sf. Nicolae, doar persoanele de etnie romă taie porcul. Aşa este tradiţia la ei şi vor veni să verifice carnea. Sunt responsabili în ceea ce priveşte aceste analize. Nu consumă carnea, fără să o verifice. Oamenii vor să consume carnea proaspătă. Mulţi obişnuiesc să o afume. Cel mai probabil, după 15 decembrie va creşte semnificativ numărul persoanelor care vin pentru verificarea cărnii“, a declarat Ion Iliuţă.
Testul trichineloscopic costă şapte lei la circumscripţiile de stat şi zece lei, la cele private, preţul fiind neschimbat de câţiva ani. Anul trecut, în gospodăriile cetăţenilor, au fost sacrificaţi peste 60.000 de porci, însă autorităţile veterinare se aşteaptă ca anul acesta numărul să scadă.
Cinci târguri autorizate sanitar-veterinar în Gorj
Ion Iliuţă, directorul DSV Gorj, a declarat că la nivel judeţean mai există şi cinci locaţii autorizate provizoriu pentru cumpărarea porcilor din târguri, înfiinţate special pentru ca lumea să nu comercializeze carnea de porc la întâmplare. Acestea sunt în localităţile Ţânţăreni, Peşteana, Alimpeşti, Târgu-Logreşti şi Săuleşti, aici fiind organizate şi târguri săptămânale.
„Am autorizat temporar aceste