Grupul a luat această decizie pentru a evita pierderile cauzate de sistarea alimentării
Grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a cerut joi transportatorului de gaze Transgaz Mediaş (TGN) să-i aprobe cererea de renunţare la statutul de consumator întreruptibil, pentru evitarea pierderilor cauzate de sistarea alimentării cu gaze. "Decizia InterAgro are drept scop eliminarea pierderilor rezultate în urma întreruperilor în alimentarea cu gaze naturale necesare procesării în combinatele chimice, întreruperi acceptate în calitate de consumator întreruptibil", se arată într-un comunicat al grupului.
Dacă Transgaz va aproba cererea aceasta va produce efecte de la 1 ianuarie.
Consumatorii întreruptibili de gaze pot fi deconectaţi de la alimentarea cu gaze dacă se înregistrează dificultăţi în livrările către consumatorii captivi (populaţie şi instituţii), aceştia având prioritate. InterAgro utilizează gaze naturale în combinatele Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, GA&PRO CO Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş.
InterAgro vroia să închidă combinatele la 1 noiembrie
Ioan Niculae a mai aprins discuţiile pe tema alimentării cu gaze naturale a combinatelor pe care le deţine. În octombrie anunţa intenţia prin care combinatele chimice Donauchem Turnu Măgurele, Amurco Bacău, Gaproco Piatra Neamţ şi Nitroporos Făgăraş riscau de la 1 noiembrie anul curent să-şi închidă porţile dacă vor fi obligate să folosească şi gaze naturale de import. Omul de afaceri Ioan Niculae, care mai deţine şi Amonil Slobozia, anunţa că va închide toate combinatele chimice pe care le deţine după 31 octombrie, dată la care încetează prevederile legii care permite companiilor din sectorul chimic să utilizeze gaz doar de provenienţă internă.
O serie de companii din sectorul chimic consumă doar gaze din producţia inter