Nestor Ratesh, fostul director al Europei Libere, a văzut Revoluţia din decembrie 1989 la televizor, de la Washington DC, însă a trăit evenimentul cu intensitate şi cu o doză foarte mare de implicare emoţională. A trebuit să explice americanilor cum de a reuşit "mămăliga românească să explodeze". Are şi o dezamăgire: "Mă tem că nu puţini români au uitat să facă legătura între ce e astăzi ţara lor şi ce s-a întâmplat în zilele şi nopţile de acum 21 de ani". Nestor Ratesh a avut o carieră de 30 de ani la Europa Liberă, dintre care 20 de ani în calitate de corespondent la Washington al postului (din 1973) şi 10 ani ca director al Departamentului Românesc al aceluiaşi post (1989; 1994-2002).
Cum s-a văzut Revoluţia română de la Washington?
Nestor Ratesh: S-a văzut, ca să zic aşa, de la depărtare, dar cu o doză foarte mare de implicare emoţională. Şi nu mă refer neapărat numai la noi cei de la Europa Liberă sau alţi români pripăşiti la Washington, ci chiar la americani, evident cei avizaţi.
Americanii au fost surprinşi de violenţa evenimentelor. Erau obişnuiţi cu tot felul de caracterizări ale românilor de genul "mămăliga nu explodează" şi a fost singura schimbare violentă care a avut loc în acea zona. Au fost încântaţi şi de faptul că evenimentele s-au desfăşurat cu o încărcătură mult mai puternică decât în alte ţări.
Mediile de informare americane au fost pe faza şi au dat ştiri şi imagini edificatoare. Ţin minte că am participat eu însumi la emisiuni de televiziune americane consacrate evenimentului, iar atmosfera era electrizantă. Schimbarea în România a fost violentă şi producea o impresie de senzaţie.
"Nimeni nu se aştepta la evenimente violente"
Nimeni nu se aştepta la evenimente violente , nimeni nu se aştepta la o schimbare de acest gen. Toate schimbările din celelalte ţări au fost paşnice, treceri de la un guvern la altul. Î