Un milanez autentic, muzicant remarcabil, o prezenţă iubită în casele boiereşti de altădată, un doctor Drăgescu, un tip deştept, dar greţos, obişnuit a face curte tuturor cucoanelor, o domnişoară Opran care iradia simpatie şi captiva pe oricine vorbea cu dânsa sunt doar câteva dintre personajele Craiovei de altădată, care fac astăzi deliciul iubitorului de însemnări cu parfum de epocă.
Însemnările într-un jurnal aduc în prim-plan personaje interesante, care dau culoare unor vremuri de mult apuse. Paginile care păstrează amintirile zugrăvite în cuvinte ni-l creionează pe un anume Romeo Ratti, un personaj foarte răspândit şi iubit în casele boiereşti între anii 1870-1880. Era un milanez autentic, muzicant remarcabil, de o inteligenţă fină şi pătrunzătoare, care îşi însuşise o foarte serioasă cultură literară franceză. „Venise în Craiova ca şef de orchestră al unei trupe de operă italiană şi se pripăşise la noi. Pianist de forţă, fusese luat ca profesor în mai toate familiile bune şi încetul cu încetul devenise animatorul unui cenaclu artistico-literar“, după cum ni-l descrie în jurnalul său cel mai de seamă memorialist al vieţii româneşti interbelice, Constantin Argetoianu.
O persoană interesantă este şi domnişoara Elisa Opran, una dintre fiinţele cele mai inteligente, ce iradia simpatie şi captiva pe oricine vorbea cu dânsa. „De o putere de judecată extraordinară, de o logică impecabilă în toate raţionamentele ei - ducea totuşi o viaţă absurdă: se culca între 5 şi 6 dimineaţa, dormea toată ziua şi se scula la 6 seara. Mesele ei erau la 8 seara şi la 1 dimineaţa şi nu era lucidă şi nu putea lucra şi perora decât noaptea. Dar noaptea nu-i era de ajuns, mai avea nevoie de o confidentă, de o ureche receptivă şi amică, care să-i dea din când în când câte o replică şi să-i permită s-o pornească d-a capo. Mumă-mea îi era atât de devotată, încât, de câte ori a