După aproape un deceniu de cercetare în domeniu, epidemiologul Tim Key, de la Universitatea Oxford, a publicat un articol în care afirmă că deşi fructele şi legumele sunt importante pentru o dietă sănătoasă, ele nu previn cancerul.
În articolul publicat în "British Journal of Cancer" şi citat de guardian.co.uk, Key a adunat probele epidemiologice de la peste un milion de oameni care au făcut parte din mai multe proiecte pe termen lung. Acestea tratau relaţia dintre cantitatea de fructe şi legume consumate de oameni şi riscul de a avea cancer. Autorul articolului a analizat, de asemenea, diferite tipuri de cancer ale tubului gastrointestinal, cancerul la plamâni şi cancerul de sân.
Key nu a găsit aproape nicio legătură între consumul de fructe şi legume şi posibilitatea de a dezvolta cancer. "Concluzia este," comentează acesta, "că, cel puţin în ţările din vest, unde nu se duce lipsă de alimente naturale, o creştere generală în consumul de fructe şi legume nu va avea un impact deosebit asupra ratei cancerului. Un anumit nivel de consum este necesar pentru a preveni deficienţele din nutriţie şi a menţine ţesuturile sănătoase, dar consumul peste acel nivel nu face aceste ţesuturi ‘super-sănătoase' ".
Ideea consumului de fructe şi legume ca principal combatant al cancerului a apărut pentru prima dată în anii '70, când rezultatele unui studiu pe scară mică au demonstrat că, după controlul fumatului, oamenii cu deficit de vitamina A aveau un risc mai mare de a face cancer la plămâni. Până în anii '90, oamenii de ştiinţă au conchis că "în majoritatea cazurilor, persoanele cu un consum scăzut de fructe şi legume prezintă un risc dublu pentru cancer faţă de persoanele care consumă mai multe crudităţi, chiar şi după controlul factorilor agravanţi".
În opinia lui Key însă, aceste studii mici au două probleme majore. "Una este că oamenii care suferă de c