Monumentul-simbol al Iaşiului arată acum asemenea palatelor construite de rromi. Din raţiuni financiare, şefii lucrărilor de reabilitare au ales soluţia cea mai ieftină pentru înlocuirea acoperişului – tablă de zinc, mai ieftină şi mai strălucitoare.
Palat ţigănesc sub sechestru vândut ilegal
Criza economică şi-a pus amprenta şi asupra Palatului Culturii, cel mai reprezentativ simbol al Iaşiului. Monumentul arhitectonic a ajuns de nerecunoscut din cauza tablei de zinc care străluceşte acum pe clădire în lumina soarelui. Turnurile de pe acoperiş seamănă acum cu cele de pe palatele rromilor.
Citiţi şi:
Călăraşi: Un milion de euro costă reabilitarea Poştei Vechi
În urmă cu 84 de ani, când a fost inaugurat Palatul Culturii, acoperişul avea, pe faţadele exterioare, un strat de ardezie (n.r. - rocă argiloasă tare, cu structura foioasă, de culoare neagră-cenuşie), a cărei culoare a devenit etalon în memoria ieşenilor.
Dă, Doamne, ploaie!
Pentru a obţine finanţare de la Ministerul Culturii, cei care au făcut proiectul de restaurare a clădirii au prevăzut alt material pentru refacerea acoperişului din raţiuni financiare.
„Ardezia se cumpără numai din Franţa şi Anglia la preţuri care depăşesc fondurile alocate reabilitării palatului. Din cauză că tabla de cupru este interzisă de Comisia Naţională a Monumentelor, următoarea soluţie aleasă de proiectant a fost această tablă de zinc", a explicat Lăcrămioara Stratulat, directoarea Palatului Culturii.
Oficialii speră acum ca iarna să fie bogată în precipitaţii pentru că, în contact cu apa, tabla de zinc îşi pierde din strălucire. „În funcţie de condiţiile meteo, tabla de zinc devine de un gri-mat într-un interval cuprins între şase luni şi un an", a declarat Valentin Răileanu, coordonator serviciu tehnic al Muzeului Naţional Peleş.
Şi casele rrom