Tradiţia spune că ghetele (nu spune câte) trebuie curăţate şi aşezate la intrare, sau la geam, astfel încât Moş Nicolae să-şi lase parte din daruri pentru copiii cuminţi
Dacă părinţii nu le spun prea multe despre Moş Nicolae, atunci află din alte surse, vin acasă cu informaţia gata pregătită şi transmit părinţilor, cumva trimişii moşului în casa fiecăruia, dorinţele pentru acest sezon rece.
Toţi copiii cuminţi, care îşi lustruiesc ghetele, primesc cadouri dintre cele mai felurite. Tradiţia spune că cei mici se vor înfrupta cu multe dulciuri. Destui sunt, însă, copiii care primesc mai multe cadouri de la al doilea moş în topul preferinţelor tuturor.
Este un fel de Moş Crăciun, dar puţin mai sărac
Daniela (29 de ani) se pregăteşte de ceva vreme pentru sfânta zi de 5 spre 6 decembrie. Şi asta pentru că Teo, puştiul de numai 4 ani şi jumătate, aşteaptă ca fratele mai sărac al moşului să poposească şi la el. Nu îi spune mai nimic despre moş, şi asta pentru că devine agitat şi nu mai poate să doarmă.
„I-am spus că este un fel de Moş Crăciun, dar puţin mai sărac. Copilul ştie că trebuie să îşi facă ghetuţele, că moşul nu mai lasă cadouri în ghetele murdare. Aşa că duminică se va pune pe treabă“, povesteşte Dana.
Copilul va primi dulciuri, nişte hăinuţe, poate ceva jucării. Neapărat gormiţi. Nu este sărbătoare fără gormiţi, nişte variante modern ale foştilor soldăţei. „Toţi copiii primesc gormiţi, nu putem renunţa la ei“, mai spune Dana.
Moşul de azi e tare diferit de cel al părinţilor, mai povesteşte ea. Acum moşul vine după copil oriunde ar fi acesta. Dacă e plecat în vacanţă, dacă este la bunici, dacă este în vizită, moşul apare oriunde.
Se plimba el o dată prin grădiniţă…
„Umblă în costum, cu căciuliţă şi cu barba de nea. Şi atât. El nu vine cu maşina, vine cu o sanie trasă de reni, duce un sac cu jucării. Eu l-am văz