Toamna a si trecut. Daca nu ai apucat sa te bucuri de fructele ei cele mai de pret, strugurii, pregateste-te din timp, cu informatii, pentru la anul, pentru ca nu stii ce pierzi.
Deliciosi si consistenti, strugurii intaresc sistemul imunitar, fiind considerati, pe buna dreptate "hrana vie". Au un puternic efect tonic, vitaminizat, diuretic si antitoxic. Strugurii au fost utilizati inca din antichitate pentru efectele lor terapeutice. Dacii utilizau strugurii pentru tratarea bolilor oculare, iar grecii, pentru cele de plaman si ficat.
Medicament dulce
Strugurii contin: apa 72%, zaharuri 16-22%, saruri minerale (calciu, fier, potasiu, sodiu si zinc), vitamine si enocinamina (un colorant natural, continut de strugurii negri) care au efect tonic. 100 de grame de struguri contin pana la 90 Kcal!
Datorita continutului lor, strugurii sunt recomandati in cazul multor afectiuni, printre care: anemie, artrita, arteroscleroza, convalescenta, hemoragie, intoxicatie, tulburari digestive si surmenaj.
Pentru a beneficia de virtutile terapeutice ale acestor fructe, puteti sa le consumati ca atare sau sub forma de suc. Strugurii sunt folositi si in cosmetica, intrand in compozitia unor creme pentru hranirea tenului, a parului sau combaterea celulitei.
Cura de struguri
Cura de struguri este recomandata in anemie, afectiuni biliare, in caz de hipertensiune arteriala si chiar reumatism. Aceasta cura o puteti face cu ajutorul strugurilor rosii si negri.
Strugurii trebuie sa fie copti foarte bine, provenind din podgorii netratate chimic. Cantitatea recomandata va fi impartita in trei parti egale si va fi consumata cu o ora si jumatate inainte de masa.
Cura scurta Dureaza trei zile, timp in care veti consuma cate 750g - 1.500g de struguri pe zi. Cura este recomandata in bolile de ficat