Foarte des sunt întrebat de prieteni sau de colegi care doresc să-şi deschidă o afacere cu fonduri europene: „Mă poţi ajuta şi pe mine cu un sfat? Uite, vreau să-mi deschid un restaurant cu fonduri europene. Sau un magazin de genţi. Un coafor. O pensiune. O firmă de curierat. Orice. Ce trebuie să fac?“.
Nu au un plan de afaceri, un studiu de piaţă, fie şi la un nivel minimal, o sursă certă de cofinanţare, nimic. Ei doar visează să ajungă „patroni" peste noapte.
Dacă în mediul privat poţi trece cu vederea faptul că un solicitant nu este bine informat asupra condiţiilor pentru atragerea de fonduri nerambursabile, pentru o autoritate publică, un minister, de pildă, acest lucru este inadmisibil. Românii sunt obişnuiţi să li se dea, aşa cum foarte bine puncta şi un oficial al Băncii Naţionale a României. Zeci de miliarde de euro stau în vitrină şi noi nu suntem în stare să le atragem. De ce? Membrii autorităţilor de management din ministere (acele departamente care întocmesc, evaluează şi implementează proiectele europene) sunt incompetenţi. Se mişcă înfiorător de greu. Fac greşeli de evaluare. Miniştrii, şefii lor, nu au identificat ariile prioritare şi nu au fost în stare să găsească surse de cofinanţare pentru a aduce banii europeni în ţară. Dovadă stau sumele atrase până în acest moment: doar 6,8% din 20 de miliarde de euro. Şi ce s-a gândit Guvernul Boc? A elaborat un plan de acţiuni pentru absorbţia banilor comunitari care include, printre altele, liber la angajări în ministere şi salarii mai mari în autorităţile de management. Este o prostie!
Suntem pe ultima sută de metri şi România nu mai are timp să angajeze personal, să-l instruiască, şi riscă să piardă definitiv acei bani neatraşi. În loc să le mărească salariile incompetenţilor din autorităţile de management, Guvernul ar putea externaliza acest serviciu entităţilor private capabile să f