Orădenii contestă obligativitatea de a-şi asigura casa în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Proprietarii de locuinţe care nu încheie poliţe de asigurare pe locuinţă până la sfârşitul anului riscă amenzi între 500 şi 800 de lei.
Gavril Şipoş, un pensionar din Oradea, este nemulţumit că statul îl obligă să îşi asigure casa în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren. Bărbatul locuieşte pe strada Mircea Eliade şi spune că se simte ameninţat de amenzile exagerate pe care le va primi dacă nu îşi încheie poliţa de asigurare.
„Este şantaj şi hoţie la drumul mare. De ce să fie eu obligat să plătesc această asigurare, dacă zona în care locuiesc nu prezintă risc de cutremur sau alunecare de teren? Cât despre inundaţii, este problema mea dacă îmi asigur sau nu locuinţa”, a spus, revoltat, Gavril Şipoş.
Pentru că mai sunt doar câteva săptămâni până la finalul anului, bărbatul este decis să apeleze la toate autorităţile abilitate până va reuşi să schimbe legea. „Am depus o sesizare la Avocatul Poporului din România, filiala Bihor, şi aştept răspuns. Nu au cum să îmi impună să plătesc o asigurare, iar în caz contrar să mă amendeze. Unde merg banii aceia şi ce au de gând să facă cu ei?”, se întreabă, retoric, bărbatul. Potrivit inspectorului din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii Bihor Lucian Chindlea, bihorenii nu au motive pentru a se teme de cutremure. „Şansa noastră e că, statistic, suntem feriţi de seisme. Probabilitatea unui cutremur e aproape de zero”, a informat Chindlea.
20 de euro sau amendă
În următoarele zile, orădenii vor fi nevoiţi să decidă dacă plătesc sau nu poliţa pe locuinţă în caz de cutremur. „Până acum, între 5 şi 10 procente dintre orădeni au încheiat asigurarea obligatorie pe locuinţă”, a declarat Gheorghe Costea, reprezentantul unei firme de asigurări. Nici Nicolae Negrău, un alt oră