Cel puţin patru persoane au fost ucise în confruntările stradale din oraşul Abidjan în urma alegerilor din statul african Coasta de Fildeş, după ce ambii candidaţi la funcţia de şef al statului şi-au adjudecat victoria.
Coasta de Fildeş se află în plină criza politică şi aproape de o baie de sânge în condiţiile în care ambi candidaţi pentru funcţia supremă în stat îşi adjudecă victoria la alegerile prezidenţiale care au avut loc duminica trecută. Graniţele au fost închise, iar transmisiunile posturilor internaţionale au fost oprite, informează BBC News.
Candidatul Opoziţiei, Alassane Ouattara, a fost declarat iniţial drept câştigător al alegerilor, în defavoarea actualului lider Laurent Gbagbo. Consiliul Constituţional, la conducerea căruia se află un apropiat al lui Gbagbo, a decis vineri că actualul lider este adevăratul câştigător al scrutinului de duminica trecută, acuzând fraudă la vot în nordul ţării unde Ouattara beneficiază de sprijinul rebelilor musulmani.
Dacă decizia Consiliul Constituţional va rămâne în picioare, Gbagbo ar urca pentru a treia oară pe fotoliul prezidenţial.
Ouattara este susţinut de grupurile rebele din nordul ţării, conduse de Guillaume Soro, fost ministru în administraţia Gbagbo. Soro, numit prim ministru de Ouattara, a precizat că modificarea rezultatului alegerilor riscă să destabilizeze ţara şi să facă uitată pacea încheiată în urma războiului din 2002.
Laurent Gbagbo, actualul preşedinte al statului african, are de partea sa armata.
Victoria lui Ouattara a fost recunoscută de câteva state şi organizaţii internaţionale, printre care Statele Unite, Franţa, ONU şi Fondul Monetar Internaţional.
Pentru a media conflictul, la Abidjan a sosit fostul preşedinte sud-african Thabo Mbeki, care a participat la negocierile de pace din urmă cu câţiva ani. Sosirea sa în Coasta de Fildeş nu este văzută