În cadrul programului „Reducerea riscului de recidivă după închisoare", persoanele private de libertate şi-au constituit un plan individual de intervenţie după ce vor părăsi penitenciarul, cu obiective personale pe termen scurt sau mediu.
În cadrul programului, deţinuţii au avut posibilitatea de a discuta faţă în faţă cu persoanele abilitate despre ce vor face atunci când vor fi liberi, fiecare persoană aşternând pe hârtie întâlnirile viitoare, în libertate, care vor conduce la creşterea şanselor lor de reintegrare.
Pe lângă consiliere, cele mai multe solicitări au vizat nevoia unui loc de muncă, dar şi acceptarea de către societate privind modificarea stilului de viaţă anterior comiterii infracţiunii.
„Colaboratorii noştri, respectiv AJOFM, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog, Prefectura Vrancea, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, Crucea Roşie, Spitalul Militar şi Serviciul de Probaţiune Buzău, şi-au exprimat disponibilitatea de a-şi oferi sprijinul şi de a menţine o comunicare permanentă, de a folosi toate oportunităţile în sprijinul reintegrării persoanelor private de libertate", a precizat comisarul şef Ion Diţă, directorul Penitenciarului Focşani.