Foto: Christian Silva / Jurnalul Naţional Părinţii aflaţi în concediul de creştere a copilului ies iar în stradă, pentru a protesta faţă de politica de descurajare a natalităţii, propuse de FMI şi susţinute de Guvern. Miercuri, 8 decembrie, asociaţiile părinţilor vor organiza un miting în faţa Guvernului, cerând renunţarea la reducerea concediului maternal şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
FMI a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie între 600 şi 1.000 de lei. Dacă Executivul va aproba măsura propusă de FMI de a reduce durata concediului maternal la un an, aproape 100.000 de mame aflate în concediu maternal vor rămâne anul viitor fără indemnizaţia pentru creşterea copilului. În prezent, 60% dintre mame primesc indemnizaţia minimă, de 600 de lei, restul încasând în medie 1.300 de lei lunar. Economia care s-ar realiza la buget în varianta propusă de ministrul Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu şi apoi să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni, ar fi de 465 milioane de lei.
Asociaţiile de părinţi solicită menţinerea concediului maternal la doi ani, respectiv la trei ani pentru copilul cu handicap, dar şi revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010, când s-a aprobat reducerea cu 15%. “Politicienii ar trebui să facă un studiu înainte, să ia în calcul ce ar putea însemna asta pentru viitorul României. Nu mai spun că indicatorii demografici vor fi foarte afectaţi. Mămicile nu au unde să-şi ducă micuţii, nu există creşe, nu există condiţii. Este afectată şi dezvoltarea emoţională şi cognitivă a copilului, iar mămica suferă. Multe nu au mame şi soacre la dispoziţie, să stea cu copiii. De bani se mai descurcă unii părinţi, cu toate că şi asta este